Capsula articulara, Încărcat de
Suprafețele articulare[ modificare modificare sursă ] Suprafețele articulare sunt ovalare, cu axul oblic mare îndreptat înainte, lateral și în jos și sunt acoperite de un strat de cartilaj hialin.
Suprafața calcaneană fața articulară talară posterioară a calcaneului este convexă și are forma unui segment de cilindru plin, iar cea talară fața articulară calcaneană posterioară a talusului este concavă, de forma unui segment de cilindru gol.
Aceste suprafețe articulare realizează o articulație de capsula articulara aproximativ elipsoidală sau trohoidă.
Capsula articulară[ modificare modificare sursă ] Capsula articulară se inseră la periferia celor două fețe articulare și este formată dintr-un strat fibros. Sinoviala tapetează suprafața interioară a capsulei articulare și formează posterior un mic fund de sac sinovial.
Capsula articulara Capsula articulara reprezinta invelisul fibros al diatrozelor, care are rolul de a mentine in contact suprafetelor articulare. Omega 3 poate scădea inflamația articulară și diminua durerea? Ambele tipuri de artrită provoacă inflamații și dureri la nivelul articulațiilor.
De cele mai multe ori sinoviala nu comunică cu articulațiile din jur; uneori comunică cu articulația talocrurală. Are originea sus pe versantul anterior al procesului lateral al talusului, de aici se îndreaptă oblic înapoi și în jos și se termină pe fața laterală a calcaneului sub fața articulară talară posterioară.
Are o direcție paralelă cu aceea a ligamentului calcaneofibular, sub care este situat; sub ligamentul talocalcanean lateral se află tendonul mușchiului peronier scurt. Se întinde între tuberculul medial al procesului posterior al talusului și marginea posterioară a Sustentaculum tali și este acoperit de ligamentul deltoidian.
Acesta poate fi scindat în două fascicule cu originea pe tuberculii medial și lateral ai procesului posterior al talusului. Dacă osul trigon există, acest ligament se inseră pe el și se numește în cazul acesta ligamentul calcaneotrigonal.
OS ELEMENTOS DA CÁPSULA ARTICULAR.
Este cel mai capsula articulara dintre ligamentele articulației subtalare, atât prin rezistența sa, cât și prin rolul său funcțional. Se inserează sus în șanțul talusului și jos în șanțul calcaneului. Ligamentul talocalcanean interosos este format din două planuri lame sau fascicule : unul posterior și altul anterior, separate prin țesut adipos, uneori, printr-o bursa sinovială. Planul posterior aparține articulației subtalare, pe când cel anterior articulației talocalcaneonaviculare.
Ligamentul talocalcanean interosos este remarcabil din punct de vedere funcțional: în caz de torsiune a piciorului, el se întinde, opunându-se astfel unei accentuări prea serioase a acestei cum să învingi artroza tuturor articulațiilor asigură un grad apreciabil de soliditate și elasticitate a articulației, avantajând în mod real mersul.
Articulația talocrurală
Axul mișcării de eversiune pronație și inversiune supinație a piciorului în articulația subtalară este perpendicular pe fețele ligamentului talocalcanean interosos. Anatomia omului. Volumul I — Aparatul locomotor. Ediția a XI-a, revizuită integral de prof.
Suprafețele articulare[ modificare modificare sursă ] Scripetele astragalian și cu cele două fețe maleolare sunt acoperite de un strat gros de cartilaj hialin, a cărui grosime maximă 2 mm se află la nivelul șanțului scripetelui și pe povârnișul medial. Fiecare din cele două suprafețe articulare descrise mai sus pot fi considerate ca reprezentând un segment de circumferință. Dar ele sunt inegale: suprafața gambieră reprezintă a patra sau a cincea parte dintr-o circumferință; suprafața talară reprezintă a treia parte dintr-o circumferință. În consecință scoaba tibiofibulară este mai redusă sagital decât scripetele talusului și, prin urmare, totdeauna va rămâne o parte a acestui scripete în afara contactului cu tibia. Cele două segmente de circumferință nu sunt reprezentate de câte un arc de cerc regulat, ci se formează fiecare prin reunirea mai multor capsula articulara de cerc cu raze diferite.
Ion Albu. Iagnov, E. Repciuc, Capsula articulara.
Aparatul locomotor. Capsula articulara Medicală.
Anatomia omului, vol. Volumul I. Publisher: Churchill Livingstone,