Localizarea crapului

Uncategorized

Multi pescari de crap au obiceiul de a se intoarce la locul unde au mai prins, sau sa se duca la acel loc recomandat de alti prieteni care au prins crapi. Totusi, crapul cauta locul unde el se simte in siguranta, iar daca pescarii prind crap de regula intr-un anume loc, in cele din urma crapii vor asocia acel loc cu un potential pericol.

Multi pescari cred adesea ca, daca ei nu au nici o capura, probabil, este din cauza unei tehnicii adoptate. Dar chiar daca folositi si cele mai bune metode din lume (lucru imposibil, deoarece nu se poate spune despre nicio metoda ca este perfecta), nu se poate prinde nici un crap daca in acel loc nu ar exista asa ceva.

Deci, dacă doriţi sa pescuiti mai multi crapi, indiferent de loc, atunci trebuie ca mai intai sa localizati zonele din balta agreate de acesta si abia dupa aceasta sa elegeti tehnica de pescuit. Aceasta nu este o sarcină uşoară, mai ales dacă pe lac sufla un vant din lateral. Dar există lucruri de bază , vizibile cu ochiul liber, ce trebuie respecatate inainte de a incepe pescuitul la crap.

Cum ajungeti la balta sau locul unde vreti sa pescuiti, petreceti ceva timp pentru a identifica zonele unde circula crapul sau locurile unde el se hraneste. Încercati sa te uiti in departare dupa locuri unde pestii balacesc apa. Pentru aceasta este posibil sa aveti nevoie de un binoclu.

Uita-te pe langa malul apei dupa bule ce ies din apa, iar daca acestea nu sunt statice si se deplaseaza usor, este mai mult decat probabil sa fie un peste. De asemenea uita-te dupa vartejuri sau miscari la suprafata apei.

Este posibil ca aceste semne sa nu te conduca sigur la capturarea unui crap, dar cu siguranta este mai bine sa prinzi un lin sau platica decât nimic!

Uita-te dupa pestii care sar la suprafaţa apei, în special la mijlocul lacului sau in zonele unde nimeni nu pescuieste.

Dacă nu puteţi vedea oricare dintre aceste semne într-o oră sau două, atunci puteţi încerca şi alte modalităţi de localizare a crapului. Un sfat bun este să alegeţi un loc unde nu există pescari in apropiere. Cu alte cuvinte, în cazul în care trei sferturi din lac este ocupat atunci alege un loc, undeva în celălalt sfert.

Chiar dacă vedeţi un loc bun, dar există peste tot în jur pescari de crap, atunci, mai bine stai deoparte si alege un loc mai indepartat deoarece presiunea creata de pescari pot conduce crapul spre locul ales de tine. Chiar daca cineva a prins crap intr-un anumit loc poate sa fie doar datorita faptului ca pe acolo este o ruta de patrupare a pestilor.

Daca mergeti pe un lac la sfarsitul saptamanii si majoritatea locurilor sunt ocupate atunci daca este posibil in mijlocul lacului, mai exact sa te instalezi cat mai departe de locurile unde arunca ceilalti pescari. Unditele celor care pescuiesc de jur imprejurul baltii, pot conduce crapul chiar in mijlocul acesteia. Amintiti-va ca toata vanzoleala, aruncarea nadei in apa, lansarea unditelor, creaza galagie, care este foarte bine receptionata de crap ceea ce il determina sa se deplaseze cat mai departe de aceste surse de zgomot, adica in cele mai indepartate locuri ale lacului.

Gândiţi-vă la condiţiile meteorologice, nu doar în ziua in care pescuiti, dar, de asemenea si cum a fost vremea din zilele precedente . Au fost temperatura aerului sau presiunea atmosferica afectate in vreun fel? În cazul în care aerul a fost cald, apele de mică adâncime se vor incalzi şi va indruma crapul spre acele regiuni, în special în diminetile reci, atunci când soarele incalzeste apa de mică adâncime

Exista si alte cai de localizare a lcurilor bune d pescuit la crap. Oar daca te uiti atent la un lac ai putea sa identifici lcuri sau zone agreate de crap. Dintre zonele favorite ale crapului putem aminti: Insulele , vegetatia acvatica , plante plutitoare, zonele cu stuf, copaci cazuti in apa, buturugi, direcţia vântului, ape puţin adânci

Să discutam fiecare din cele de mai sus în detaliu.

      Insulele     

Apropierea insulelor, reprezinta o zone obisnuita pentru patrularea crapului, deoarece acestea oferă o anumită protecţie – cu condiţia existenţei unor copaci care ies în afară pana deasupra apei. Crapul se poate deplasa în mod liber în jurul insulei, deoarece nu multi pescari de crap vizează aceste locuri, care sunt deobicei greu accesibile. Daca totusi presiunea pescarilor se face simtita, crapul poate pleca spre locuri mai linistite.

Sa pescuiesti in jurul unei insule, mai ales intr-o zi linistita, poate fi un pariu sigur, in plus insula iti ofera un reper bun pentru o lansare exacta, ne mai fiind nevoie sa folositi un obiect plutitor ca reper, care bineinteles la caderea in apa va face multa galagie.

      Vegetatia acvatica     

Pescuitul pe langa vegetatie acvatica, poate fi un cosmar pentru multi pescari. Pot fi multe probleme in a arunca momeala unde doresti, in plus daca ai agatat un crap, o problema foarte seriasa va fi sa il impiedicati sa inoate spre desisul creat de aceasta vegetatie, de unde va fi aproape imposibil de scos. Vestea buna insa, este ca aceste zone abundente in vegetatie sunt adorate de crap. Aici el tinde sa se simta in siguranta si sa gaseasca hrana din abundenta. Deci, dacă poti localiza un astfel de loc si apoi poti sa arunci in apropierea lui, este posibil sa ai surpriza unor capturi impresionante.

      Plantele plutitoare     

Aceste locuri sunt asemanatoare cu zonele mai sus prezentate, sunt zone cu nuferi, plauri etc. Este excelent de pescuit intre aceste plande care sunt mai izolate. Dezavantajul este ca ele cresc pa langa mal si prin urmare trebuie sa pastrati liniste desavarsita cand pescuiti in aceste zone.

      Zonele cu stuf     

Si acestea sunt locuri foarte bune pentru a vedea crapul inotand, cu toate acestea stuful creste in apropierea pontoanelor, malurilor etc., astfel încât crapul nu se poate simti in siguranta ceea ce il determina sa fie permanent atent si sa se gandeasca mai putin la hrana.

      Copaci cazuti in apa      

Cred ca arborii cazuti in apa sunt unul dintre cele mai bune locuri, atunci cand intentionezi sa pescuiesti pe un loc nou, necunoscut. Acesti pomi, ofera crapului siguranta si adapost, iar eu personal am asistat la momente in care se vedea cu cata incredere se hranea crapul, fara sa fie ingrijorat de nimic. De asemenea am vazut exemplare impresionante de crapi prinsi de sub acesti pomi.

Un alt motiv pentru care se prind exemplare asa de frumoase, ar fi reticenta pescarilor de a arunca langa acesti pomi, datorita temerii de a nu se agata linia in ei, asa ca prefere sa arunce cat mai departe.

De asemenea trebuie sa ne gandim ca in copacii de langa malul apei cresc foarte multe fructe, ce reprezinta o hrana naturala pentru crap, ceea ce il determina sa asocieze copacii cu locul obisnuit de hranire.

      Buturugi     

Zonele cu buturugi scufundate pot fi unele dintre cele mai bune zone pentru pescuitul crapului. Crapul prefera aceste zone, deoarece multi pescari nu risca sa pescuiasca in aceste locuri. Cu toate acestea, dacă sunteţi pregătit să va asumati anumite riscuri, puteti pescui nu foarte departe de aceste buturugi cu rezultate spectaculoase. Riscurile sunt sa pierdeti foarte des liniile, datorita agatarii lor in aceste buturugi, deasemenea trebuie sa tineti cont ca daca agatati un crap, trebuie sa mulinati foarte repede astfel incat sa nu dati posibilitateta pestelui sa se ascunda in buturuga ceea ce ar determina ruperea liniei.

      Direcţia vântului      

Direcţia vântului este un factor luat inseama de cei mai multi pescari de crap. Convingerea tuturor este că acest peste urmeaza directia vantului. Sunt de acord, deşi nu sunt sigur de ce. Poate este pentru că vantul ajuta la transportarea hranei , sau, poate, îi ajută la oxigenarea apei, de fapt acest lucru este demonstrat. De asemenea, se spune ca vantul creaza echilibru termic in apa. Crapul, avand tendinta sa caute aceste ape mai calde.

Indiferent de motiv, nu cred că este întotdeauna necesar să se pescuiască în directia unde vantul se indreapta. Uneori este mai bine să pescuiască in locuri mai ferite, mai ales in perioadele din an cand bate vant rece, dar si atunci cand nivelul de oxigen din apa este ridicat si vantul nu mai influenteaza oxigenarea apei.

      Apele de mică adâncime     

localizarea crapului

      Apele putin adanci, nu par a fi locuri excelente pentru pescuitul crapului, dar intr-o dimineata rece, cand soarele incepe sa incalzeasca suprafata apei, garantat crapul va cauta aceste ape. Apele putin adanci se incalzesc mult mai repede si crapul le va cauta intotdeauna.

Cu speranta ca aceste sfaturi va vor fi de folos in capturarea unor exempplare impresionante va dorim FIR INTINS !!!

Join the discussion