Fazele lunii si influenta lor


     fazele lunii     Fazele lunii si influenta lor in hranirea pestilor    

       In urma cercetarilor incepute inca din 1920, s-a constatat influenta conjugata a Soarelui si a Lunii asupra apelor si a pestilor. Aceasta influenta se datoreaza fortei de atractie a celor doi astrii si se manifesta cel mai pregnant asupra intinderilor mari de apa – marile si oceanele, in acest fel rezultand mareele.

       Cercetarile au aratat ca „ceasul” biologic al pestilor si multor specii de animale coincide cu Timpul Selenar, care este perioada in care Luna apare in aceeasi pozitie data, dupa o rotatie completa a Terrei ( aprox. 24h53min). Aceasta explica si faptul ca pestii prezinta un maximum in activitatea de hranire cam o ora mai tarziu, decat mometul respectiv din ziua precedenta.

       Un experiment convingator pentru demonstarea acestui comportament al pestilor a fost cel al cercetatorului american Dr, Frank A. Brown. Acesta observand ca stridiile isi desfaceau cochilia o data cu fiecare maree. Incercand sa afle daca acest fapt era datorat modificarii nivelui oceanului ( datorita fluxului si refluxului datorat mareei maxime/minime) sau chiar datorita efectului mareeic insusi, a mutat stridiile intr-un bazin situat in laboratorul lui din Chicago. Stridiile au continuat sa-si deschida cochiliile exact la intervalele de timp ca si cum s-ar fi aflat in ocean, dar intr-o saptamana ele si-au adaptat „ceasul” biologic la ceasul corespunzator locatiei noi.

       In 1926 John Alden Knight inspirat de folclorul legat de acest subiect pe care l-a descoperit in urma unei calatorii in Florida, a incercat sa-l denumeasca sub numele de Solunar (Sol de la soare si Lunar de la luna). Knight a alcatuit o lista cu 33 factori care ar fi putut influenta sau controla comportamentul de zi cu zi al pestilor de apa dulce sau sarata. Tot ce ar fi putut avea legatura cu acest aspect a fost luat in calcul. Dintre toti factorii studiati s-a constatat ca fiind demni de luati in calcul soarele, luna si mareea. Soarele parea sa nu aiba nici un efect deoarece ciclul sau era acelasi zi de zi, in timp ce perioadele de activitate ale pestilor erau susceptibile de a fi prezente la orice ora din zi sau noapte. Luna fusese deja luata in calcul si trecuta repede cu vederea. Desigur ca nu exista o miscarea mareica intr-un parau de munte, dar era recunoscut faptul ca mareele au ghidat pescarii de apa sarata la partide bune de pescuit. Ar fi putut ca pestii sa fie stimulati de influenta soarelui si lunii care cauzeaza mareele oceanice decat de stadiile mareei sau miscarea apei in timpul acesteia? In cadrul cercetarii initiale doar timpul aproximativ cand luna era deasupra sau dedesubtul locului respectiv au fost luate in considerare. Treptat a devenit evident ca erau si alte perioade intermediare de activitate aflate la mijloc intre cele doua perioade majore. Astfel, perioadele mai evidente au fost numite PERIOADE MAJORE, iar cele doua perioade intermediare, mai scurte, au fost numite PERIOADE MINORE.

       Pentru a-si fundamenta teoria in ceea ce priveste pestii, John Alden Knight a intreprins un studiu sistematic cu privire la marile capturi, atat pesti mari cat si cantitati mari. Din cele aproximativ 200 de capturi examinate peste 90% dintre acestea s-au petrecut in timp ce luna era intunecata (luna noua), atunci cand efectul pare sa fie maxim, si, cel mai important, ele au avut loc in timpul perioadelor solunare. Initial doar comportamentul pestilor a fost luat in considerare. Din 1935 pana in 1939 Knight si-a extins studiile la pasari si animale. Asa cum s-a banuit, acestea au raspuns pozitiv la stimulii reprezentati de perioadele solunare.

       Chiar daca intr-un lac  sau  rau,  nu se produc maree, totusi influenta ei este simtita de pesti, acest lucru actioneaza, totusi, asupra comportamentului pestilor in ceea ce priveste modul lor de hranire. Atat timp cat miscarile Pamantului in jurul Soarelui si a Lunii in jurul Pamantului se supun unei periodicitati calculabile, atunci si influenta acestor miscari asupra comportamentului de hranire a pestilor poate fi calculata, rezultatul acestor calcule concretizandu-se in niste tabele cu orele favorabile pescuitului sau a unor calendare cu zile slabe, bune sau foarte bune de pescuit. Aceste tabele sau calendare sunt denumite solunare sau ore solunare. Tabelele solunare au fost publicate prima oara in 1936.

       Cheia pentru un calcul precis al perioadelor solunare o reprezinta abilitatea de realiza diagrama pozitiilor soarelui si lunii intr-un anumit loc. Perioadele majore coincid cu traversarea superioara sau inferioara a meridianului locului de catre rezultanta fortei gravitationale (mareice). Perioadele minore au loc atunci cand rezultanta acestor forte este la orizont, adica atunci cand ascensiunea fortei rezultante si timpul local sideral variaza cu 90 sau 270 de grade. Perioadele majore au loc atunci cand aceste forte sunt la 0 si 180 de grade.

luna       Cele mai bune zile de pescuit sunt in perioada de Luna Noua sau Luna Plina. Cu cat ne aflam mai aproape de aceste momente, sansele pentru o partida buna cresc  simtitor. Iunie are intoteauna cea mai mare influenta soare-luna decat oricare alta luna. In timpul lunii pline soarele si luna sunt practic in opozitie si doar putine minute trec fara ca vreuna din ele sa fie pe cer. In timp de luna noua ambele astre sunt intr-un ritm aproape perfect  traversand cerul impreuna si avand fortele combinate. Datorita interactiunii dintre multiplele cicluri lunare si solare, nu exista doua zile, luni sau ani identici.

       Cand o perioada solunara se afla intr-un interval de 30 de minute pana la o ora de la rasarit sau pana la apus se poate anticipa o actiune buna. Daca exista un rasarit sau apus de luna in timpul acelei perioade actiunea va fi spectaculoasa. Si, in final, cand perioada este in timp de luna noua sau plina, actiunea va fi cea mai spectaculoasa din tot sezonul.

       Orice pescar stie ca pestii nu mananca tot timpul. De asemenea este cunoscut faptul ca, dintr-un motiv necunoscut, pestii se hranesc cu aproape tot ce li se ofera, fie momeala vie sau artificiala. Acest lucru se intampla, potrivit lui John Alden Knight (autorul teoriei) in timpul perioadelor solunare. Pestii se hranesc de obicei la rasaritul sau la apusul soarelui, dar in general pescuitul adevarat dintr-o zi se petrece la o „ora speciala” in timpul perioadelor solunare. Daca vremea si conditiile de hranire sunt favorabile pestele va fi activ pentru 1-2 ore.

       Pentru pescarii care se bucura de pescuitul la rasaritul si apusul soarelui, zilele optime pentru a fi pe balta in locul favorit sunt atunci cand orele solunare minore sau majore se incadreaza in acest interval si sunt in timp de luna plina sau noua. S-a dovedit ca atunci cand aceste conditii exista pestii musca orice vad sau miros. Desigur o conditie ar fi sa existe si pesti in vecinatatea locul respectiv. Nu este nici un secret faptul ca pestii au o activitate intensa in timpul crepusculului (inainte de rasaritul sau dupa asfintitul soarelui). Ceea ce amplifica aceasta activitate este efectul rasaritului sau apusului de luna plus perioadele lunare optime cu luna noua sau plina. Cand perioadele coincid cu rasaritul sau apusul de luna actiunea va fi spectaculoasa. Nu in ultimul rand, o schimbare locala a conditiilor atmosferice ce coincide cu perioadele solunare va creste in intensitate activitatea pestilor.

       Un lucru important este faptul ca influenta perioadelor solunare variaza in intensitate in functie de pozitia lunii. In timp de luna noua, cand aceasta nu este vizibila pe cer, intensitatea este maxima. Mareele oceanelor reflecta aceasta intensitate prin magnitudinea lor. Aceasta perioada dureaza aproximativ 3 zile si fauna salbatica raspunde cu activitate maxima. Gradul de intensitate scade la minim in timpul ultimului patrar. Pescarii care pescuiesc in apa sarata sustin ca mareele au o influenta mai mare asupra obiceiurile de hranire ale pestilor decat luna insasi. Trebuie inteles ca mareele sunt guvernate de fazele si tranzitul lunii. Cateva fenomene marine au loc cu o regularitate precisa in timpul lunii lunare si ciclurilor lunare/solare. Cercetarile au aratat ca ziua pentru pesti si multe alte specii de animale difera de a noastra. Se pare ca ceasul lor biologic coincide cu timpul lunar, care este timpul necesar lunii sa reapara in acelasi loc in timpul unei rotatii complete a Pamantului (in medie 24 de ore si 53 de minute). Aceasta se numeste zi mareica si explica de ce mareele oceanice au loc aproximativ o ora mai tarziu in fiecare zi – si de ce cei mai multi pesti, inclusiv speciile de apa dulce, se vor hrani cu pana la o ora mai tarziu (relativ la timpul nostru solar) in fiecare zi.

       Perioadele solunare sunt cunoscute si ca TIMPI MAREICI DE ECHILIBRU, cum sunt timpii de flux si reflux. Timpii se modifica cu un minut pentru fiecare 20 Km est sau vest fata de locul calculat. Exista zile in fiecare luna cand nu exista rasarit de luna. Acest lucru este normal si se intampla deoarece perioada medie dintre doua rasarituri si apusuri este aproximativ 24 de ore si 53 de minute. Astfel, vor fi zile cand rasaritul lunii (si implicit o perioada solunara) nu vor exista. De retinut este si faptul ca rasaritul lunii poate avea loc la orice ora din zi sau din noapte. Datele necesare pentru calculul perioadelor solunare sunt longitudinile eliptice ale soarelui si lunii, ascensiunea dreapta (RA) a lunii si timpul local sideral in pozitia observatorului.

       Pescuitul modern – necesita o atentie mai mare asupra modului de hranire a pestilor. Prin urmare daca urmarim cu atentie fazele lunii, sunt sanse mai mari in a avea o partida de pescuit reusita. Dar acesta nu este singurul element in hranirea pestilor, ci trebuie sa tinem cont si de alti factori precum, vremea, presiunea atmosferica…etc.

       Sfatul meu este ca la pescuit sa tineti cont de factorii ce influenteaza hranirea pestilor, dar nu faceti o regula stricta si de ne incalcat din asta.

       Asa ca cele mai importante momente sunt cele in care aveti timp, dorinta de relaxare si de distractie, de ce nu, alaturi de prietenii tai. Sigur acesti factori vor determina ca partida de pescuit sa fie una reusita si unde singurul castigator esti tu.

fazele lunii si influenta lor                                  Articol din "Ghidul Pescarului"