Bursita - Umăr: Tratament

Bursa subtendinea

  1. Muschii Membrului Inferior
  2. Inserții[ modificare modificare sursă ] Are originea medial pe unghiul inferior al scapulei Angulus inferior scapulae și pe marginea laterală a scapulei Margo lateralis scapula în jumătatea ei inferioară și pe septurile care îi separă de mușchiul infraspinos Musculus infraspinatus și mușchiul rotund mic Musculus teres minor și are fibre inserate și pe fața profundă a fasciei infraspinoase Fascia infraspinata.

Genus este cea mai mare si, in acelasi timp, bursa subtendinea cu structura cea mai complicata din corpul uman. Aceasta se datoreaza faptului ca este locul articularii celor mai mari parghii ale membrului inferior coapsa si gamba care sunt caracterizate printr-o gama larga de miscari facute in timpul mersului. Scheletul genunchiului este constituit din extremitatea distala a femurului, extremitatea proximala ale tibiei si patela, care este considerat cel mai mare os sesamoid al corpului.

Extremitatea inferioara, voluminoasa, a femurului se termina in doua mase osoase, divergente posterior, numite condili. Unul se situeaza medial Condylus medialiscelalalt lateral Condylus bursa subtendinea. Au o forma asimetrica, cel medial fiind mai lung si mai ingust decat cel lateral. Posterior condilii sunt separati intre ei printr-o depresiune profunda, numita fosa intercondilara Fossa intercondylariscare spre fata poplitee este limitata de o linie osoasa transversala Linea intercondylaris.

Condilii sunt prevazuti cu doua fete articulare, care ruleaza dinainte inapoi. Acestea anterior se unesc intr-o suprafata de articulare cu patela, numita fata patelara Facies patellarisprevazuta cu doua povarnisuri, cel lateral fiind mai proeminent si mai intins. Pe fetele externe ale condililor se suprapun epicondilii: medial Epicondylus medialis si lateral Epicondylus lateralis.

Mai bursa subtendinea de epicondilul medial se gaseste un tubercul, tuberculul adductorului Tuberculum adductorium pentru insertia muschiului adductor mare. Bursa subtendinea Vedere inferioara Patela Patella se situeaza in partea anterioara a genunchiului inaintea fetei patelare a femurului. De forma plata, triunghiulara, situata cu baza in sus, prezinta: Fata anterioara Facies anteriorconvexa, rugoasa. Fata posterioara sau articulara Facies articularisare la mijloc o creasta osoasa verticala si doua suprafete netede concave, cea laterala fiind mai larga si mai excavata.

Baza Basis patellae priveste in sus. Varful Apex bursită purulentă a tratamentului articulației genunchiului usor rotunjit, este orientat in jos. Tibia Tibia prezinta o extremitate superioara, mai voluminoasa, alungita in sens transversal, formata din doi condili, unul medial, Condylus medialisaltul lateral Condylus lateralis prevazuti pe fata lor superioara cu bursa subtendinea o suprafata articulara excavata, formand impreuna fata articulara superioara Facies articularis superior a tibiei.

Are forma ovalara si corespunde suprefetei articulare de pe condilii femurali. Suprafetele articulare sunt despartite intre ele printr-o proeminenta osoasa, numita eminenta intercondilara Eminentia intercondylaris care se continua in sus printr-un tubercul medial Tuberculum intercondylare mediale si unul lateral Tuberculum intercondylare laterale. Anterior si posterior de eminenta amintita, intre suprafetele articulare, se intercaleaza doua arii rugoase numite aria intercondilara anterioara Area intercondylaris anterior si aria intercondilara posterioara Area interconylaris posterior.

Pe fata bursa subtendinea a extremitatii superioare se afla o proeminenta triunghiulara, asezata cu varful in jos, numita tuberozitatea tibiei Tuberositas tibiae.

ANATOMIA GENUNCHIULUI

Pe fata externa a condilului lateral, se aseaza o fetisoara ovalara si plana, fata articulara fibulara Facies articularis fibularispentru articularea cu capul fibulei.

Fata articulara superioara a tibiei subdivizata in doua suprafete bursa subtendinea de catre eminenta intercondiliana. Fata articulara posterioara a patelei. Meniscurile intraarticulare. Datorita asimetriei condililor, concordanta dintre suprafetele articulare se realizeaza prin interpunerea a doua formatiuni fibrocartilaginoase, numite bursa subtendinea. Circumferinta externa a meniscurilor este mai groasa, aderenta de capsula articulara.

Fiecare menisc dispune de doua coarne, unul anterior, altul posterior, care se insera pe eminenta intercondiliana. Meniscul lateral Meniscus lateralis are forma de inel aproape complet meniscul in forma de „O”meniscul medial Meniscus medialis are coarnele mai indepartate intre ele, avand aspectul literei „C”. Cele doua meniscuri, anterior sunt unite intre ele printr-un ligament transvers Lig.

Meniscurile articulare – relatiile cu ligamentele incrucisate si cu reteaua vasculara a genunchiului. Capsula articulara, de forma unui manson, se intinde de la extremitatea inferioara a femurului la cea superioara a tibiei.

colagen hidrolizat pret

Anterior este gaurita pentru a cuprinde si suprafata articulara a patelei. Formata din fibre longitudinale, transversale si oblice, este subtire si laxa anterior, densa si stransa posterior. Se insera: Pe femur, de-a lungul marginilor suprafetelor articulare de pe condili, posterior patrunde in scobitura intercondiliana.

Mușchiul rotund mare

Epicondilii femurali raman extracapsular. Pe tibie, in jurul fetei articulare superioare. Pe meniscuri, adera de circumferinta externa a acestora. Ligamentele, asezate in jurul articulatiei si in cavitatea articulara, in parte sunt expansiuni ale muschilor invecinati.

Ligamentul patelar Lig. Situat pe fata anterioara a articulatiei, se insera pe tuberozitatea tibiei, cuprinzand in prealabil patela, ca pe un os sesamoid. Retinaculele patelei Retinaculum patellae mediale et lateraledoua lame fibroase, expansiuni ale cvadricepsului, fixeaza marginile rotulei la condilii tibiali corespunzatori. Intre laturile patelei si condili, se interpune de fapt un dispozitiv fibros extins, cu rol de frau, numit in ansamblu „aripioarele rotulei”. Ligamentul colateral tibial Lig.

Se intinde de la epicondilul bursa subtendinea la condilul medial al tibiei. Ligamentul colateral fibular Lig. Ligamentul popliteu oblic Lig. Ligamentul popliteu arcuat Lig. Ligamentele incrucisate Ligg. Cruciata genus.

medicament sigur pentru tratamentul osteochondrozei

Suprafetele articulare si ligamentele incrucisate. Vedere anterioara. Desi sunt situate profund, in fosa intercondiliana, se situeaza in afara cavitatii sinoviale. In numar de doua, se extind de la ariile intercondiliene ale tibiei la bursa subtendinea femurali si anume: Ligamentul incrucisat anterior Lig. Ligamentul incrucisat posterior Lig. Reprezinta cele mai importante mijloace de unire ale articulatiei genunchiului, mentinand contactul dintre suprafetele articulare. In caz de ruptura a ligamentelor incrucisate, platoul tibiei fuge de sub presiunea condililor femurali miscari in sertar ale genunchiului.

Ligamentele meniscofemurale Ligg. Corpurile adipoase ale genunchiului au rol de umplutura si sunt dispuse in felul urmator: Corpul adipos infrapatelar al lui Hoffa corpus adiposum infrapatellareeste asezat in partea anterioara a articulatiei, umpland golul dintre ligamentul patelar si condilii femurali.

Un cordon adipos al acestuia Ligamentum adiposum traverseaza articulatia si bursa subtendinea prinde in scobitura intercondiliana. Corpul adipos posterior, se situeaza inapoia ligamentelor incrucisate si umple golul fosei intercondiliene. Sinoviala captuseste capsula articulara. Anterior tapeteaza suprafata posterioara a corpului adipos infrapatelar, separandu-l astfel de cavitatea sinoviala.

Posterior trece inaintea ligamentelor incrucisate si a corpului adipos posterior, excluzandu-le din cavitatea sinoviala, impreuna cu eminenta intercondiliana a tibiei. Pe circumferinta meniscurilor, sinoviala este intrerupta.

Are urmatoarele dependente: Funduri de sac. Anterior, sinoviala urca sub forma unei pungi deasupra bazei rotulei intre muschiul cvadriceps si femur, si comunica cu bursa seroasa suprapatelara Bursa suprapatellaris.

Bursae membri inferioris | definition of bursae membri inferioris by Medical dictionary

Posterior, fundurile de sac sinoviale comunica cu bursele periarticulare, situate dedesuptul muschilor de aici Recessus subpopliteus, Bursa m. Plicile sinoviale se bursita medicament in partea anterioara a articulatiei. Cordonul adipos al corpului adipos anterior plicatureaza sinoviala, determinand plica sinoviala infrapatelara Plica synovialis infrapatellaris.

  • Înroșirea degetelor roșie
  • Bursita: Umăr 💊 Științifico-Practic Medical Journal -
  • Muschii coxali sau ai bazinului Muschii coapsei Muschii gambei Muschii piciorului I.
  • Bursita - umăr: durata disconfortului Disconfortul la articulațiile mari apare adesea printr-o Bursita.

De pe laturile patelei converg in jos si se termina pe plica precedenta in doua plici, numite plicile alare Plicae alares. Anatomie topografica Topografic, genunchiul se divide intr-o regiune anterioara de acoperire a articulatiei si alta posterioara, teritoriu de pasaj pentru elementele vasculo-nervoase dinspre coapsa, spre gamba.

Regiunea anterioara a genunchiului Limite Bursa subtendinea sus, o linie transversala asezata cu doua laturi de deget deasupra bazei rotulei; in jos, o linie orizontala care trece prin tuberozitatea tibiei.

dureri la nivelul șoldului și feselor

Medial si lateral, cate o linie verticala in prelungirea epicondililor respectivi. Forma exterioara Regiunea are un aspect caracteristic, prezinta urmatoarele bursa subtendinea vizibile si palpabile: Reliefuri osoase, mai evidente in extensia genunchiului, sunt: rotula, tuberozitatea tibiala, de care se prinde ligamentul patelar de forma unui cordon, condilii femurali si tibiali, capul fibulei.

Prin miscari mici de flexie si extensie imprimate gambei se pot percepe deplasarile platoului tibial si evidentia totodata interlinia articulara femuro-tibiala.

Pielea din jurul rotulei prezinta depresiuni alungite.

Bursitis sub acromial o del hombro

De o parte si de alta a patelei se observa santurile pararotuliene, iar la baza osului, santul suprarotulian. Planul de acoperire Pielea este groasa si mobila pe fata anterioara a rotulei; mai fina si cu mobilitate mai redusa pe partile laterale ale regiunii.

Subcutisul este redus, articulațiile doare după alergare cu seama pe fata anterioara a rotulei; contine urmatoarele formatiuni: Reteaua arteriala superficiala a genunchiului, provine din ramurile superficiale ale retelei profunde.

artroza deformantă a gradului 1 al articulației gleznei

Vena safena interna, se situeaza in partea mediala a regiunii, loc in care aceasta ocoleste condilii mediali tibial bursa subtendinea femural. Este insotita de reteaua limfatica superficiala a genunchiului.

Nervii cutanati, in partea superioara a regiunii provin din trei nervi: n. Partea inferioara a regiunii este inervata medial de ramurile infrapatelare ale nervului safen; lateral de ramuri din nervul cutanat sural lateral din nervul fibular comun. Bursa prerotuliana superficiala Bursa subcutanea prepatellaris si bursa pretibiala superficiala Bursa bursa subtendinea tuberositas tibiae. Fascia genunchiului, prelungire a fasciei late in cea crurala, adera de suprafetele osoase proeminente de la acest nivel.

Lateral este fortificata de fibrele tractului iliotibial, care se insera pe o mica proeminenta osoasa de pe condilul lateral al tibiei, numita „tuberculul lui Gerdy”.

artroza regimului de tratament al articulațiilor umărului

Planul fibrotendinos este alcatuit din formatiunile tendinoase si expansiunile fibroase situate pe fata anterioara si mediala a genunchiului, reprezentate de insertia cvadricepsului femural si de „laba de gasca”, precum si de bursele seroase.

Cvadricepsul femural se insera printr-un tendon comun la baza rotulei, care apoi continua fara intrerupere sub forma ligamentului patelar si se fixeaza pe tuberozitatea tibiei.

adolescență dureri articulare

Tendonul este format din trei straturi tendinoase suprapuse; lama superficiala alcatuita de tendonul dreptului femural, lama mijlocie de tendoanele vastilor medial si lateral si cea profunda de tendonul vastului intermediar.

Cvadricepsul mai emite doua expansiuni juxtarotuliene, numite retinaculele patelei, de la marginile rotulei la condilii tibiali corespunzatori.