Alegerea momitorului


     alegerea momitor          Ghid pentru alegerea momitorului          

       Cu atat de multe tipuri de feeder-uri (momitoare) disponibile pentru pescari, este foarte greu sa te decizi care si cand sa folosesti un astfel de dispozitiv.

       Ai putea crede ca poti utiliza la pescuit orice tip de feeder(momitor). Il pui pe linia ta si gata problema e rezolvata. Dar nu este chiar asa de simplu, bineinteles daca vrei sa pescuiesti in mod eficient.

       Motivul pentru care exista un numar asa de mare si de diferit de feeder-uri este foarte simplu, pentru ca exista tot atat de multe moduri de pescuit, tipuri de ape, stiluri de pescuit etc.

       Mai jos am incercat sa fac o selectie cu cele mai representative feederuri (nu am pretentia ca acestea sunt toate, dar te astept sa mai adaugi si tu daca cunosti si alte modele)

alegerea momitorului     MOMITOARELE DESCHISE      

       Aceste momitoare solide din plastic, cu cateva gauri forate in partile laterale, sunt cele mai utilizate atunci cand se pescuieste in apa cu adancime mai mare de patru metri.
Acestea sunt excelente pentru nadirea cu cantitati mici de nada vie (viermusi, libelule, etc.). Pentru a realiza acest lucru, incarcati un capat cu nada clasica, apoi adaugati nada vie si inchideti cu nada clasiga, realizand astfel un fel de sandwich.

alegerea momitorului - balta ciocarlia 4

      MOMITOARELE CUSCA (COSULET)     

       Aceste momitoare sunt ideale atunci cand vrei sa eliberezi nada intr-un timp mult mai scurt decat cele obisnuite si cand pescuiesti in ape de adancimi mici.

       Gaurile mari ale plasei permit apei sa spele mult mai repede nada si sa o inprastie in apa pentru a atrage pestii.

       Nu se pescuieste cu ele in apa mai mare de 4 metri deoarece pana ajunge momitorul pe fundul apei se spala toata nada, efectul acesteia devenind zero.

alegerea momitorului       MOMITOARELE INCHISE     

       Acest tip de momitor este perfect pentru nada vie (viermusi, libelule, rama, etc.)

       Odata ce au fost introdusa in momitor, nada va incerca sa iasa si se va imprastia in jurul acestuia, incetul cu incetul, atragand pentru mai mult timp pestii sa se hraneasca.

       Viteza cu care se elibereaza nada se poate controla in functie de marimea gaurilor lateral. Daca doresti sa fie o eliberare mai lenta, poti infasura momitorul in PVC si sa faci gauri mai mici ceea ce va ingreuna iesirea nadei.

       MOMITORUL ARCUIT     alegerea momitorului

       Este perfect atunci cand pescuiesti in ape mici si cu monturi scurte. Este perfect atunci cand vrei sa atragi imediat pestii asupra nadei. Unii pescari, infig carligul in nada de pe momitor.

       Elibereaza nada imediat. Pentru incarcare se face o bila de nada care se introduce fortat printre spitele momitorului, imbracandu-l cu nada.

       Nu sunt indicate la pescuitul pe ape curgatoare.

alegerea momitorului

       MOMITOARELE DE PLASTIC     

       Aceste momitoare se folosesc atunci cand se vrea recuperarea lor de pe fundul apei mult mai repede (in locurile unde exista riscul agatarii) fata de cele de metal.

 

       MOMITOARELE BOMBA     alegerea momitorului

       Aceste momitoare sunt indicate pescarilor cu experienta care doresc nadirea cu nada vie. Cu acest tip de momitor se poate arunca pe distante lungi si la loc fix. Sunt foarte precise la aruncare.

       Sunt bune la pescuitul de platica si babusca

alegerea momitorului     MOMITOARELE METHOD     

       Sunt momitoare care se folosesc la pescuitul la distante mari. Se incarca cu nada asemeni celor arcuite. Se incarca destul de usor cu nada si o elibereaza relative repede. Nu este foarte indicat in apele curgatoare, deoarece apa spala foarte repede nada

 

alegerea momitorului                                  Articol din "Ghidul Pescarului"